Că a venit primăvara, nu mai este un secret. O spun tarabele din piață, tarabe care s-au umplut de urzici, de leurdă și de ridichi de lună. Dacă urzicile nu se regăsesc în Top 10 al verdețurilor cu care îmi place să gătesc, leurda în schimb ocupă un loc fruntaș. Așa că trecând prin piață pentru ceva rădăcinoase de pus în borș, n-am putut rezista și mi-am tras și două legături de leurdă proaspăt culeasă. Una a mers la niște cartofi noi fierți și apoi ușor rumeniți în cuptor, cealaltă s-a dus, împreună cu multe alte ingrediente, în tigaia primăvăratică de azi. O tigaie de primăvară este acel gen de omletă sau păpăradă, în care pui ce-ți vine la mână, dar nu omiți să adaugi cât mai multă verdeață.
Ce vă trebuie?
- 3 – 4 ouă;
- 1 legătură de leurdă;
- 2 – 3 fire de ceapă verde;
- 50 – 75 g frunze de spanac baby;
- 150 g ciuperci Shimeji brune;
- 5 – 6 felii de cârnat afumat;
- 5 – 6 roșii prunișoare galbene;
- 1 lingură de ulei de măsline;
- 1 lingură de ulei de măsline aromatizat cu trufe;
- 25 – 30 g unt gras (min. 80% grăsime);
- 40 – 50 g parmezan ras (sau orice altă brânză tare: Grana Padano, Pecorino Romano etc.);
- Sare marină, piper mixt proaspăt măcinat – după gust.
Pentru garnitură:
- 3 – 4 cartofi noi, potriviți ca mărime;
- Friteuza cu 1,5 – 2 L ulei de palmier (refolosibil) pentru prăjit.
- Sare marină – după gust.
Cum procedați?
Vă sugerez să începeți cu garnitura, că durează ceva mai mult. Dacă încă n-ați făcut cartofi prăjiți până acum, e momentul să învățați, așa că luați aminte!
Puneți la încins friteuza cu ulei de palmier. Focul să fie mediu spre mare.
Cât se încinge uleiul, curățați cartofii, tăiați-i pe lungime în două (sau în patru dacă sunt mai mărișori), apoi feliați-i în rondele subțiri de 2 – 3 mm. Ștergeți-i cu șervete absorbante, îndepărtând astfel excesul de apă și de amidon.
Când uleiul ajunge la 180 ˚C (Dacă n-aveți un termometru care să măsoare astfel de temperaturi, aruncați o feliuță de cartof în baia de ulei. Dacă se ridică la suprafață și începe să sfârâie degajând bule, ați ajuns la temperatura optimă de prăjire. Dacă nu, mai așteptați puțin), puneți cartofii feliați în friteuză, acoperiți-o cu capacul și lăsați-i să se prăjească la foc potrivit, vreme de aproximativ un sfert de ceas. Când sunt făcuți, capătă o culoare aurie și se ridică brusc la suprafața uleiului.
Acum e momentul să-i scurgeți de excesul de ulei și să-i treceți într-un castron încăpător, asezonându-i cu puțină sare marină. Ar trebui să fie crocanți la exterior și moi în interior.
Cât timp se rumenesc în legea lor cartofii, ocupați-vă de tigaia propriu-zisă.
Curățați ceapa și tăiați-o inele.
Spălați bine leurda, scurgeți-o și tocați-o cam la 3 – 4 mm.
Tăiați grosier spanacul și înjumătățiți roșiile prunișoare (în prealabil spălate).
Puneți la încins, la foc potrivit, o tigaie încăpătoare (sau, mai bine, un wok) în care ați turnat uleiurile și untul.
Cănd începe să sfârăie untul, adăugați ceapa și căliți-o un minut, apoi adăugați leurda, mai căliți un minut, apoi adăugați spanacul și ciupercile Shimeji individualizate.
Acoperiți tigaia cu un capac și înăbușiți totul 4 – 5 minute.
În ăst timp, bateți bine ouăle cu un praf de sare și unul de piper, apoi încorporați brânza rasă. Mai păstrați 1 – 2 lingurițe de brânză rasă pentru finalizarea tigăii.
Dați deoparte capacul de pe tigaie și adăugați feliile de cârnat. După vreo 2 – 3 minute adăugați și roșiile, și mai căliți încă 1 – 2 minute.
Adăugați acum amestecul de ou bătut și brânză rasă, cât mai uniform pe întreaga suprafață a tigăii. Amestecați totul energic, lăsați vreo două minute să se închege oul și să se topească brânza, apoi luați tigaia de pe foc, adăugați brânza rasă rămasă și lăsați-o acoperită încă 3 – 4 minute, timp după care devine numai bună de consum.
Despre băutura asociată nu vă zic nimic, preparatul ar putea constitui un mic dejun mai consistent și poate vreți să ieșiți cu mașina O sugestie de servire ar fi aceasta:
S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși