Quantcast
Channel: parmezan – Food and beyond…
Viewing all articles
Browse latest Browse all 46

City Break și Cuisine Internationale la Poiana Teiului (II) – Risotto cu fructe de mare

$
0
0

_200Cum vă povesteam în prima parte a acestei postări-fluviu, pregătirea bucatelor pentru prânzul din Poiană a fost atent planificată, astfel încât cei doi chefs de cuisine să interfere cât mai puțin, întru evitarea inerentelor scântei. În timpul în care am așteptat să crească prazul, unul din ingredientele de bază ale acestei supe-creme, stăpâna casei s-a ocupat de un risotto cu fructe de mare (midii și creveți). Special pentru acest risotto, am trecut pe la raionul de pescărie de la Cora, de unde ne-am întors cu o plasă de midii proaspete (cam 800 – 900 g) și o duzină de creveți prefierți, nedecorticați. Dacă vreți și voi să încercați un asemenea risotto, mai aveți nevoie de o cană de orez cu bob rotund (în unele magazine o să gasiți orez special pentru risotto), o mână de pătrunjel verde tocat mai grosier, vreo 3 – 4 căței de usturoi, un pahar de vin alb sec, niște unt, niște parmezan și, bineînțeles, sare și piper. A fost mai dificil cu stabilirea tehnologiei de preparare pentru risotto, tehnologie pe care ne-am însușit-o din surse diferite.  Eu am învățat-o citind teorie la Google Academy 😉 , pe când cumnata mea a preluat-o, văzând și făcând, chiar în țara de origine a preparatului (bine, și acolo sunt școli și stiluri diferite, așa că numai în gura bucătarilor italieni – fie ei amatori ori profesioniști – să nu ajungi 😀 ).

N-am apucat să “documentez” prin imagini toate etapele fluxului tehnologic, fiind ocupat cu pregătirea supei, dar am să încerc să vă prezint, cât mai fidel, ce și cum s-a făcut.

Mai întâi vă ocupați de midii (modalitatea de pregătire este similară cu cea folosită pentru prepararea celebrelor moules marinière ale francezilor):

  • Le luați la mână, bucată cu bucată și le analizați; pe cele cu cochilia spartă ori care rămân deschise, le aruncați direct, fără să vă mai bateți capul cu ele. Pe celelalte le spălați bine, și, dacă este cazul, le frecați cu o perie aspră ca să îndepărtați corpurile străine aderente la valve;
  • Apoi, ajutându-vă de un cuțit, trăgând printr-o mișcare de-a lungul valvelor, îndepărtați “barba” (adică firele care permit atașarea midiilor de suprafețele solide).
  • Curățați usturoiul, feliați-l mărunt;
  • Spălați și tocați pătrunjelul;
  • Într-o oală încăpătoare puneți la fiert o cană de apă. În apa clocotită aruncați midiile și usturoiul, acoperiți oala cu un capac și lăsați-le să clocotească 3 – 4 minute, nu mai mult;
  • Stingeți apoi cu un pahar de vin alb, adăugați pătrunjelul; după un minut luați oala de pe foc și scurgeți midiile;
  • Verificați-le din nou și aruncați midiile care nu s-au deschis la fierbere;
  • Lichidul în care au fiert nu-l aruncați, poate fi folosit pentru pregătirea orezului;
  • Păstrați câteva midii întregi, cu tot cu valve (cam 8 – 10 bucăți), din restul scoateți doar carnea pe care o s-o încorporați în risotto.

Cât timp se aburesc midiile, începeți să pregătiți orezul:

  • Luați o tigaie încăpătoare, cu margini înalte, în care turnați o cană de apă și puneți orezul la fiert;
  • Pe măsură ce orezul absoarbe apa, completați treptat cu apă fierbinte (sau cu lichidul rămas de la fierberea midiilor), în porții mici (50 – 75 mL), așteptând de fiecare dată ca orezul să absoarbă aproape tot lichidul.
  • După fierbere, orezul trebuie să rămână ușor al dente (adică să nu faceți terci, boabele să-și păstreze individualitatea, dar să rămână lipicioase). Timpul necesar fierberii poate să varieze, însă uzual acesta este de 15 – 20 de minute;
  • Acum puteți să asezonați cu sare și piper, iar apoi să încorporați carnea midiilor;
  • Adăugați o bucățică de unt, radeți parmezan, amestecați bine, acoperiți tigaia, stingeți flacăra.

Hai, că nu mai e mult! Sunteți aproape de final.

Cam pe când orezul este aproape gata fiert, pregătiți creveții:

  • Creveții trebuie în prealabil spălați și șterși cu șervete absorbante (nu-i obligatoriu să le scoateți “măruntaiele”);
  • Încingeți într-o tigaie o bucată de unt și trageți în ea creveții, la foc mediu spre mare, timp de 3 – 4 minute nu mai mult; ei sunt deja prefierți și riscă să se transforme într-o masă cu aspect și gust de cauciuc obținut prin polimerizarea stereospecifică a izoprenului.

Înainte de servire, așezați deasupra orezului midiile întregi și creveții. Cam așa:

Lângă acest risotto ai frutti di mare (sau “pilaf cu lighioane” cum i-ar zice unii) se potrivește un vin alb și sec. Merge un Riesling Italian (de la Cramele Recaș, de exemplu), un Chardonnay de Sâmburești, ori – mai bine – un Frascati roman (dacă găsiți).

Până la episodul următor, vă las să admirați răsăritul soarelui pe tărâmul de dincolo de neguri:

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

 


Viewing all articles
Browse latest Browse all 46

Trending Articles


Garda Felina Sezonul 1 Episodul 6


Doamnă


BMW E90 invarte, dar nu porneste


Curajosul prinț Ivandoe Sezonul 1 Episodul 01 dublat in romana


MApN intentioneaza, prin proiectul sustinut si de PSD, sa elimine...


Zbaterea unei vene sub ochii


Film – Un sef pe cinste (1964) – Une souris chez les hommes – vedeti aici filmul


pechinez


Hyalobarrier gel endo, 10 ml, Anika Therapeutics


Garaj tabla Pasteur 48